Belgian Stag Owners Club

Profiel van de Triumph Stag

De Triumph Stag is een mooie sportieve cabrio met veiligheidsbeugel. Een 2+2 waar ook een hardtop bij hoort die de lijnen van de wagen perfect laat uitkomen.

Voor deze mooie lijnen van de Stag was de Italiaanse designer Giovanni Michelotti verantwoordelijk. Hij tekende in die periode de meeste modellen van Triumph en ook voor andere merken maakte hij ontwerpen die nog steeds tot de verbeelding spreken.

          

De naam "STAG" hebben we te danken aan de Amerikaanse Triumph verdelers. Zij vonden dit vierletterwoord, dat Triumph in de ontwerpfase als codenaam gebruikte, geschikt voor deze wagen. Daar een "stag" eigenlijk een mannetjes edelhert is, heeft men dit dier in gestileerde vorm als logo voor de wagen genomen.

Het interieur van de Stag is in de typisch Engelse stijl, een dashboard met hout en van de nodige instrumenten en knoppen voorzien. Een sportief driespakig stuurwiel maakt het geheel compleet. 

De Triumph Stag is geproduceerd van 1970 tot en met 1977, met enkele kleine wijzigingen tijdens deze periode, zo spreekt men van een Mk I en Mk II. Er zijn ook nog de modellen voor de USA markt, die iets verschillen van de anderen.

          

De verschillende uitvoeringen beperken zich tot kleine technische verbeteringen en optische veranderingen. Zo heeft de Mk I bijvoorbeeld een grijze achtergrond in de emblemen, die vanaf de Mk II zwart worden. Een smalle sierstrip (in gepolierd inox) boven de dorpels doet in 1972 zijn intrede. Vanaf de Mk II (1973) word de dorpel eronder en het paneel met de achterlichten zwart gespoten. Eind 1975 stapt men over op een bredere sierlijst uit gepolierd aluminium, die de gehele dorpel bedekt. De zwart gespoten delen krijgen vanaf dan terug de kleur van de wagen.

Een duidelijk verschil in Mk I en Mk II ziet men in de softtop. De eerste uitvoering heeft nog zijruitjes, deze worden bij zijn opvolger achterwege gelaten. Alhoewel het bekend staat als een moeilijk te hanteren geheel, kan deze softtop, met enige voorzichtigheid, mooi weg geplooid worden onder een afdekpaneel.

          

De rolbeugel is een geval apart. Men spreekt bij de Stag van een T-bar, omdat de beugel ook met de voorruit verbonden is. Deze constructie zou in 1970 aan de toekomstige Amerikaanse normen moeten gaan voldoen. In werkelijkheid is het echter nodig om een voldoende stijfheid van het koetswerk te verzekeren.

Ook in de wielen zit er verschil. De eerste modellen worden geleverd met gewone stalen velgen, afgedekt met sierschijven. Als optie kan men chromen spaakvelgen bestellen. Deze optie wordt in 1973 vervangen door de gekende vijfspaak lichtmetalen wielen, die eind 1975 standaard worden. 

Door de teruglopende verkoop beslist het moederbedrijf, British Leyland, om in 1977 de productie van de Triumph Stag te stoppen. Er waren toen 25.939 exemplaren van de band gerold.